Dit is deel 1 van mijn Scriptie “De worsteling met Boulimia Nervosa en de verschillende behandelwijzen – De reis naar Balans in je leven” waarin je kunt lezen over de worsteling met Boulimia Nervosa en de verschillende behandelwijzen. In dit deel krijg je uitleg over de aanleiding van het schrijven van deze scriptie en de vraagstelling die ik ga beantwoorden. Val je er middenin? Dan kun je teruggaan naar de inhoudsopgave en of onderaan de pagina klikken naar het vorige deel.


Voorwoord

Deze scriptie is geschreven ter afsluiting van de vierjarige opleiding Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie en Gestaltexperiëntiële Relatie- en gezinstherapie aan het Kempler Instituut Nederland.
In 2012 ben ik begonnen aan de opleiding, nadat ik ruim twintig jaar met kinderen en complexe gezinssystemen aan het werk was. Ik begon de opleiding omdat ik in mijn jongere jeugd altijd de droom had een eigen praktijk op te bouwen en mezelf graag blijf ontwikkelen. In de jaren die ik werkte met kinderen en gezinssystemen bemerkte ik telkens weer waar mijn passie lag. Die passie ligt bij kinderen en hun systeem. Je bent zelf kind geweest en in iedere opvoeding is er wel iets waarvan de kinderen als ze volwassen zijn zeggen; “dat ga ik anders doen”.
Ik begon steeds duidelijker te zien dat gedrag bij kinderen en/of volwassenen nooit los te koppelen zijn aan voorgeschiedenis, gebeurtenissen in het hier en nu en interactiepatronen binnen de gezinnen.
En toch bleef de laatste jaren in mijn werk bij het Advies – en Meldpunt Kindermishandeling de vraag omhoogkomen of het eigenlijk wel echt mogelijk is om een patroon in gezinnen te doorbreken.
Omdat ik daar toch telkens bij gezinnen kom waarbij van generatie op generatie de problemen door gegeven worden, terwijl de ouders dit eigenlijk anders hadden willen doen. Sommigen hebben hulp gehad, maar de kinderen die dan inmiddels zelf weer ouder zijn, hebben weer dezelfde soort problemen als hun ouders.
Ik wil blijven geloven in de mogelijkheid van het doorbreken van patronen, herstel en genezing. En ik wil daar mijn steentje in blijven bijdragen. Want mijn motto is, waar een wil is, is een weg.
Zelf heb ik ook niet altijd een makkelijke weg gehad en zie ik bijvoorbeeld patronen in onze familie waarbij risico’s zijn op een verslaving. En dit risico kwam bij mij in mijn jonge jeugd tot uiting in een eetverslaving Boulimia Nervosa. Ik heb daar letterlijk een flink aantal jaren tegen gevochten, eerst in mijn eentje, echter na verloop van tijd ben ik er hulp bij gaan zoeken.
Ik weet hoe moeilijk dit gevecht tegen de ziekte is en hoeveel mensen er wel niet een vorm van eetproblemen hebben. Bij mij kreeg het uiteindelijk een naam, maar in de huidige maatschappij bemerk ik steeds meer dat er zoveel vormen zijn, die wellicht minder bedreigend zijn, maar zeker tot probleemgedrag kunnen leiden en tot gezondheidsproblemen op de langere termijn.
Met mijn eigen ervaring met deze ziekte, mijn reguliere behandeling en nu de aanvulling, andere manier van kijken en behandelen binnen de ervaringsgerichte psychosociale therapie bij het Kempler Instituut vind ik het leuk om een scriptie hierover te schrijven en me hierin te specialiseren. Met als doel mensen die een eetprobleem hebben of iemand kennen in hun omgeving, informatie geven hierover, maar tegelijkertijd meer informatie geven over de verschillende vormen van behandelen en de uiteindelijke reis naar balans in je leven.
Ik hoop hiermee mensen te kunnen bereiken en wanneer nodig ze welkom te heten voor hulp en begeleiding bij hun eetproblemen. Om hopelijk zo vroeg mogelijk een patroon te doorbreken en te werken naar herstel en genezing.

Aanleiding en Vraagstelling:

De aanleiding dat ik voor dit onderwerp heb gekozen is omdat ik ervaringsdeskundige ben en me graag verder wil specialiseren in het “thema”, verslaving. Ik heb zelf gevochten tegen de ziekte Boulimia Nervosa en uiteindelijk na een lange weg ben ik hersteld en genezen.
Echter de reis naar balans in mijn leven heeft meer jaren nodig gehad en zal nog even doorgaan. Ik heb een ‘reguliere’ behandeling gehad voor mijn ziekte Boulimia Nervosa en was in die periode al kritisch op de behandelwijze en had daar al mijn ideeën over.
Nu met deze opleiding aan het Kempler Instituut zijn deze ideeën uitgegroeid en hebben meer vorm gekregen.
Ik wil in deze scriptie uitleggen wat een eetstoornis als Boulimia Nervosa inhoudt. Wat de gevolgen zijn, waarom en hoe het komt dat je blijft hangen in je ziekte en dan toelichten wat Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie kan betekenen in de zoektocht naar Balans in je leven, herstel en genezing van je eetstoornis. Het moet toch mogelijk zijn patronen in gezinnen te doorbreken en daar wil ik graag aan bijdragen. Daarnaast is mijn indruk dat ondanks alle reclames, de vele hulpinstanties die er zijn, er toch bij de meeste mensen nog veel onduidelijkheid heerst over de ziekte. En tegelijk ook veel onbegrip. Met deze scriptie probeer ik meer bekendheid te geven aan mede collega’s die wellicht te maken kunnen krijgen met dit probleem.

De vraagstelling waar in deze scriptie antwoord op gegeven wordt luidt als volgt:

“Welke meerwaarde heeft een ervaringsgerichte psychosociale benadering bij de behandeling van Boulimia Nervosa t.o.v. een reguliere behandeling?”Worstel jij met Boulimia Nervosa?
Of ken je iemand uit je omgeving en heb je een specifieke vraag?

Ik ben ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in dit thema.
Bel gerust (06-54 71 54 67) of stuur een e-mail via de contact pagina ›

 

Attribution original picture | Attribution user | Attribution 2.0 Generic