Dit is deel 3 van mijn Scriptie “De worsteling met Boulimia Nervosa en de verschillende behandelwijzen – De reis naar Balans in je leven” waarin je kunt lezen over de worsteling met Boulimia Nervosa en de verschillende behandelwijzen. In dit deel krijg je uitleg over de reden/ oorzaak dat een eetstoornis zichzelf in stand houdt. Val je er middenin? Dan kun je teruggaan naar de inhoudsopgave en of onderaan de pagina klikken naar het vorige deel.


Wat is de reden, de oorzaak dat een eetstoornis zichzelf in stand houdt?

Een eetstoornis is vaak een reactie op angst voor de buitenwereld, voor sociale situaties, en relaties, en angst voor de eigen gevoelens, behoeften en verlangens. Het doel is die te vermijden.
Gedrag en gedachten worden gedomineerd door angst voor gewichtstoename, door vermijdingsgedrag en om niet te bezwijken onder voedselverleidingen en de druk van anderen.
Een Boulimia nervosa patiënt is vaak impulsief en chaotisch en het lukt ze daardoor minder goed om honger de verdringen.
Een stemmingstoestand kan beïnvloed worden door diëten en/of eten.
Diëten veroorzaakt gewichtsverlies wat sociaal vaak bekrachtigd word, waardoor ze tijdelijk opgelucht en zich dus beter voelen.
Overdadig eten kan angst, kwaadheid, verveling, depressief gedrag en zelfdestructief denken tijdelijk opheffen. Eetaanvallen veroorzaken een sterke opwinding die de serotoninespiegel beïnvloedt, waardoor de stemming verbetert. Dit effect is echter van korte duur en schuldgevoelens na de eetaanval zorgen uiteindelijk juist voor nieuw negatieve stemming: gevoel van onvrede, machteloosheid en controleverlies.
Zo komen ze snel in een vicieuze cirkel terecht waarin de eetaanvallen de negatieve emoties steeds weer bekrachtigen.
Een boulimia nervosa patiënt doorziet vaak de problemen wel, maar verbergt het hardnekkig uit schaamte. Bij te snelle therapeutische oplossingen voor de eetbuien, verliezen ze hun motivatie en is de kans groot dat ze stoppen met de therapie. Ze zijn dan vaak bang voor gewichtstoename en bang het grote voordeel van de ziekte, op gewicht blijven en/of gewichtsafname, te verliezen.
Als boulimia nervosa patiënt is eten en braken de enige manier om spanning te ontladen, of het enige plezier dat ze zichzelf gunnen. Leegte en behoeftes opvullen. Eenmaal de eetbui voorbij en vooral de periode dat ze de controle verliezen en zichzelf laten gaan, ervaren ze vaak als ondraaglijk. Hoe ze daarmee verder moeten weten ze niet. Bovendien kosten eetbuien handenvol met geld en drukken ze op relaties om hen heen. Soms komen ze in ernstige financiële en relationele problemen terecht en de overtuiging dat ze hun gedrag nooit kunnen opgeven of stoppen en dat kan leiden tot wanhoop. Echter het verlangen naar eten blijft. Een opvallend patroon is dat ze zichzelf vaak nog weer één maaltijd gunnen.

Maar wat gebeurt er nou ‘geestelijk’ ‘lichamelijk’ dat ze telkens weer vervallen in eetbuien. De eetbuien worden over het algemeen steeds op dezelfde plaats en ongeveer dezelfde tijd gehouden. Het lichaam ‘weet’ dat er straks een eetbui volgt als het zich dat tijdstip op die plaats bevindt. De kenmerken van de situatie waarin de eetbui wordt gehouden heten ‘Cue’. ‘Cue’ is het Engelse woord voor signaal. Als de cues aanwezig zijn, kan het lichaam binnenkort een grote hoeveelheid voedsel verwachten dat verteerd moet worden. Het lichaam wacht niet af tot het eten ter plekke is gearriveerd maar; begint zich alvast voor te bereiden. Dit is te vergelijken met dat wat er gebeurt als men lekker eten ruikt: “het water loopt me door de mond”, zegt men dan. Het lichaam begint al met de spijsvertering voor dat de spijs in de mond is gearriveerd. In het geval van een naderende eetbui, worden die voorbereidende reacties, ‘compenserende response’ genoemd. Het eten dat straks via het maag- darmkanaal opgenomen wordt zal zorgen voor een hogere bloedsuikerspiegel. Het lichaam neemt alvast actie om de bloedsuikerspiegel straks niet te hoog op te laten lopen. Het zorgt voor een daling van de bloedsuikerspiegel. Als zo’n compenserende response optreedt, in dit geval, daling van de bloedsuikerspiegel, dan geeft dat een hongergevoel. Komt dat eten niet dan ontstaat een knagend gevoel, een hele sterke drang om te eten. Verslaafden hebben het over ‘craving’ wanneer ze last hebben van onthoudingsverschijnselen. In deze terminologie zou men kunnen zeggen dat ze hun compenserende response voelen.

Model van Fairburn

de-worsteling-met-boulimia-nervosa-en-de-verschillende-behandelwijzen-deel-3-fairburnVolgens het model van Fairburn zijn bepaalde niet juiste denkpatronen met betrekking tot gewicht en lichaamsvorm de oorzaak van het voortbestaan van een eetstoornis. (Zie figuur 1 hiernaast)

Zelf heb ik jaren getracht van mijn eetstoornis af te komen. Ik vond dat ik dat zelf ook wel moest kunnen, maar hier faalde ik telkens. Ik heb wel periodes gehad dat ik er minder last van had. Dit waren de periodes dat ik bijvoorbeeld een vriendje had.
Tegelijkertijd had ik periodes dat het minder goed ging en dan wilde ik er graag vanaf, maar ik wist niet hoe. Tegelijk was ik bang om aan te komen en was ik nog steeds ontevreden over hoe ik eruitzag. Ik ging hulp zoeken bij alternatieve hulpverleners. Mede omdat ik mij zo vreselijk schaamde vertelde ik niet open over mijn eetstoornis, maar hoopte ik dat door de behandeling van bijvoorbeeld een alternatief therapeut dat het mij zou helpen in mijn eetstoornis. Uiteindelijk ben ik bij een hapto- therapeut terecht gekomen en daar ben ik op gegeven moment gaan aangeven dat ik naast de andere klachten en dingen waar ik mee zat, ook graag van mijn eetstoornis af wilde komen. Jaren had ik overdag geen eetbuien, ik at netjes ontbijt, had mijn brood mee naar mijn werk en het ging pas fout als ik thuis was. Ik had vriendinnen, een goede baan, maar tegelijk ook een groot geheim. Samen met de hapto-therapeut zijn we gaan kijken naar welke hulpverlening er te vinden was voor iemand met boulimia nervosa. We kwamen uit bij Rintveld in Zeist. Ik heb mijn beste vriendin op de hoogte gebracht en zij ging met mij mee naar de intake.Worstel jij met Boulimia Nervosa?
Of ken je iemand uit je omgeving en heb je een specifieke vraag?

Ik ben ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in dit thema.
Bel gerust (06-54 71 54 67) of stuur een e-mail via de contact pagina ›

 

Attribution original picture | Attribution user | Attribution 2.0 Generic