Dit is deel 4 van mijn Scriptie “De worsteling met Boulimia Nervosa en de verschillende behandelwijzen – De reis naar Balans in je leven” waarin je kunt lezen over de worsteling met Boulimia Nervosa en de verschillende behandelwijzen. In dit deel krijg je uitleg over de oorzaken en gevolgen van Boulimia Nervosa. Val je er middenin? Dan kun je teruggaan naar de inhoudsopgave en of onderaan de pagina klikken naar het vorige deel.


Wat zijn de psychische en sociale gevolgen van Boulimia Nervosa?

Iemand met een eetstoornis voelt zich minderwaardig en onzeker. Is vaak depressief en eenzaam. Soms kan iemand psychisch zo in de knel raken en zich zo ongelukkig voelen dat hij of zij suïcide (zelfmoord) overweegt. Als je een eetstoornis hebt, kun je na verloop van tijd in een sociaal isolement terecht komen, omdat je je niet meer goed voelt tussen anderen. Je vindt jezelf niet de moeite waard, bent onzeker is en/of wilt je het fenomeen eten op alle mogelijke manieren ontwijken. Eenzaamheid is het gevolg.
Andere gevolgen van psychosociale aard zijn: perfectionisme, prestatiedrang, faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde en een sterke behoefte aan sociale acceptatie. Financiële problemen als gevolg van het kopen van grote hoeveelheden voedsel voor een eetbui, of laxeermiddelen, komen ook geregeld voor.

Wat zijn de lichamelijke gevolgen van Boulimia nervosa op de korte en lange termijn?

Braken is de meest voorkomende vorm van pureergedrag bij boulimia nervosa. Mensen die braken hebben vaak last van keelpijn en heesheid. Ook gaat hun gebit vaak achteruit door aantasting van het tandglazuur. Soms lijkt het net of iemand de bof heeft; dit kan veroorzaakt worden doordat de speekselklieren opgezet zijn. (zelf noem ik dat hamsterwangen)
Al het verlies van vocht bij het braken kan leiden tot een droge, schilferige huid, en nierproblemen zoals blaasontsteking en nierstenen.
Niet alleen vocht, maar ook zouten, zoals natrium en kalium gaan verloren. Deze zorgen voor de prikkeloverdracht in onder andere de spieren. Als het kaliumgehalte in het bloed te laag is, ontstaat spierslapte. En aangezien de belangrijkste spier in het lichaam het hart is, bestaat het risico van hartritmestoornissen of hartstilstand.

Veel mensen denken dat je door middel van braken alles wat je eet weer kwijtraakt. Dit is niet het geval: ten eerste begint de spijsvertering al in een veel eerder stadium, bij de speekselklieren in de mond; ten tweede blijft (afhankelijk van hoe snel na het eten er overgegeven wordt) ongeveer een derde van wat gegeten is in de maag achter.
Een andere veel voorkomende vorm van pureergedrag is laxeren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is deze methode om gewicht kwijt te raken weinig effectief. De meeste voeding wordt al opgenomen in de dunne darm, terwijl de laxeerpillen pas gaan werken in de dikke darm. Dat het voelt alsof het gewicht is afgenomen, komt doordat vooral vocht verloren is.
Het lichaam reageert daar vervolgens op door te gaan beschermen, door juist vocht vast te houden.
Het resultaat is een opgeblazen gevoel. Het langdurig en frequent gebruik van laxeermiddelen brengt veel risico’s met zich mee. Op korte termijn kunnen diarree, buikpijn, obstipatie en aambeien optreden. Op langere termijn kan het functioneren van de dikke darm achteruitgaan. In sommige gevallen functioneert de dikke darm helemaal niet meer en is de noodzaak van een stoma het gevolg. Het veelvuldig gebruik van laxeermiddelen is verslavend: er zijn steeds meer pillen nodig voor hetzelfde effect. Evenals bij braken kan dit hartritmestoornissen tot gevolg hebben.
Eetbuien veroorzaken eveneens vaak maagklachten door uitrekking van de maagwand. Er kan ook een maagzweer ontstaan door de constante prikkeling van het maagslijmvlies.
Een veel voorkomende klacht bij mensen met een eetstoornis is een slecht geregelde glucosespiegel in het bloed. Een schommelend en te laag bloedglucosegehalte veroorzaakt allerlei klachten.
’s Ochtends een trillerig, beverig gevoel, het zweet breekt opeens uit, en wordt er dan niets gegeten, dan geeft het een gevoel van tegen de vlakte gaan. Hoofdpijn is vaak ook een gevolg
De reactie op deze gevoelens, zijn vaak iets gaan eten en intuïtief iets zoets. Soms kost het dan moeite om te stoppen met eten. Dit komt doordat bij een lage bloedglucosespiegel de eet drang toeneemt. Alcohol en cafeïne hebben ook een bloedglucose verlagend effect;; het is goed om daar spaarzaam mee te zijn.

Overzicht van mogelijke lichamelijke klachten:

 • Algemene uitputting
 • Verminderde ruststofwisseling
 • Gestoorde temperatuurhuishouding
 • Lanugo (donsbeharing)
 • Haaruitval
 • Botontkalking (verhoogd risico op botbreuken)
 • Verlaagd aantal rode en witte bloedlichaampjes
 • Stoornissen in het afweersysteem
 • Veranderingen in de hormoonhuishouding, waardoor onder meer uitblijven van de menstruatie en op langere termijn mogelijk onvruchtbaarheid.
 • Schildklierafwijkingen
 • Verlaagde bloeddruk
 • Vertraagde hartslag
 • Hartritme- en hartgeleidingsstoornissen
 • Acute hartdood
 • Vertraagde maagontlediging
 • Uitzetting van de maag of breuken in de maagwand
 • Obstipatie
 • Problemen met je gebit
 • Spierkramp
 • Duizeligheid, flauwvallen


Worstel jij met Boulimia Nervosa?
Of ken je iemand uit je omgeving en heb je een specifieke vraag?

Ik ben ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in dit thema.
Bel gerust (06-54 71 54 67) of stuur een e-mail via de contact pagina ›

 

Attribution original picture | Attribution user | Attribution 2.0 Generic