Deze scriptie is geschreven ter afsluiting van de vierjarige opleiding Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie en Gestaltexperiëntiële Relatie- en gezinstherapie aan het Kempler Instituut Nederland. (December 2015)
Ik zet deze scriptie online, omdat ik weet hoe moeilijk het gevecht tegen de ziekte Boulimia Nervosa is. Ik weet dat er veel mensen zijn die kampen met eetproblemen, waarbij het probleemgedrag wellicht minder bedreigend is, maar wat zeker tot gezondheidsproblemen kan leiden op de langere termijn.
Het doel is om mensen die een eetprobleem hebben of iemand kennen in hun omgeving informatie te geven over Boulimia Nervosa en de verschillende vormen van behandelen.
Ik hoop hiermee mensen te bereiken en wanneer nodig, ze welkom te heten voor hulp en begeleiding bij deze worsteling.

De aanleiding dat ik voor dit onderwerp heb gekozen is omdat ik ervaringsdeskundige ben en omdat ik mij verder wilde specialiseren in het thema verslavingen. Ik heb zelf gevochten tegen de ziekte Boulimia Nervosa en uiteindelijk na een lange weg ben ik hersteld en genezen.
Ik heb een ‘reguliere’ behandeling gehad voor mijn ziekte Boulimia Nervosa en was in die periode al kritisch op de behandelwijze.
Nu na de opleiding aan het Kempler Instituut zijn deze ideeën uitgegroeid en hebben meer vorm gekregen.

Ik leg in deze scriptie uit wat een eetstoornis als Boulimia Nervosa inhoudt. Wat de gevolgen zijn, waarom en hoe het komt dat je blijft hangen in je ziekte en vertel je wat Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie kan betekenen in de zoektocht naar Balans in je leven, herstel en genezing van je eetstoornis. Het is mogelijk om patronen in gezinnen te doorbreken en daar wil ik graag aan bijdragen.
Daarnaast is mijn indruk dat ondanks alle reclames, de vele hulpinstanties die er zijn, er toch bij de meeste mensen nog veel onduidelijkheid heerst over de ziekte. En tegelijk ook veel onbegrip. Met deze scriptie probeer ik meer bekendheid te geven aan deze eenzame ziekte.

Overzicht van deze scriptie

Deze scriptie bestaat uit verschillende onderdelen. Om het lezen van de scriptie makkelijker te maken heb ik deze scriptie onderverdeeld in losse artikelen. Zo blijft de lengte per pagina beperkt en wordt het overzicht vergroot.


Attribution original picture | Attribution user | Attribution 2.0 Generic